Blog
All About Addiction

Der er en videnskab bag hvorfor du ikke kan spise bare én… af næsten alt.

Top Ingredienser Der Forårsager Madafhængighed

Sharelines

  • Hvorfor fem nøgleingredienser i behandlet mad får dig til at komme tilbage for mere… og mere… og mere. #madafhængighed #recovery #spiseforstyrrelser
  • De fem små ingredienser der kan få din madtrang til at blive en komplet madafhængighed. #sundtliv #madafhængighed #recovery

Det er ingen hemmelighed at vores nutidige bekvemmeligheds-baserede spisevaner der forårsager nogle alvorlige problemer. De fleste mennesker er klar over effekterne ved at spise hurtig og behandlet mad – diabetes, hjertesygdomme, overvægt – for at nævne nogle få. Dog er få mennesker klar over den omhyggelige videnskab der skal til for at gøre disse madvarer uimodståelige for forbrugere, og hvordan for nogle dette dyrkes til en madafhængighed der er svær at slippe af med.

En overvældende del af madafhængighed er relateret til fire kerneingredienser der typisk findes i fastfood eller behandlet mad: salt, sukker, fedt, MSG og kasein. Disse er næsten altid til stede i kemisk behandlet mad, hvilket er lavet med raffinerede ingredienser og kunstige substanser, og stiger i popularitet rundt i verden.

Tilstedeværelsen af internationale fastfood kæder og convenience-butikker, der er proppet med hylder med behandlet mad, over hele Danmark, taler til den bredtfavnende appel ved disse typer mad og understreger den store risiko for at folk bliver afhængige.

Forstå De Hurtige Fem: Salt, Sukker, Fedt, MSG og Kasein

Salt, Sukker og Fedt

Mens de også naturligt forekommende ingredienser, så dukker salt, sukker og fedt ofte op i behandlet mad som majssirup med masser af fructose og hydrogeneret olier. Vores kroppe er instinktivt designet til at have trang til salt, sukker og fedt da disse madtyper typisk indeholder energien og næringsstofferne der behøves for overlevelse. Dog er kombinationen af de tre i en højt raffineret form, anses generelt for at være en ’udløsende ingrediens’ da den får forbrugeren til at komme tilbage for mere, til et punkt hvor det er en afhængighed. Dette er især sandt når det kombineres med andre smagsforstærkere, såsom MSG.

MSG

MSG (mononatriumglutamat) er en form for koncentreret salt der bruges som en smagsforstærker i meget behandlet mad. Det er en billig smagsforstærker der bruges til at maskere ellers kedelige eller ubehagelige madingredienser. Selvom det er et lovligt tilsætningsstof, er en bred vifte af bivirkninger tilskrevet MSG, inklusive udslæt, nældefeber, kløen, kvalme, opkast, astma, uregelmæssigheder i hjerterytmen, brystsmerter, depression, hovedpiner, migræne, anfald og fysisk svaghed.

Kasein

Selvom kasein er knapt så kendt som de andre fire, spiller det en betydelig rolle i madafhængighed og omtales nogle gange som ’nikotinen’ i fastfood. Kasein stammer fra phosphoproteiner i mælk og raffineres i en særlig proces ved at tilføje kalciumhydrogenfosfat. Den resulterende ingrediens bruges i høj grad i meget færdiglavet mad. Pomfritter, brød, milkshakes, pølser og cremede salatdressinger er blot et par af drive-thru lækkerierne som i høj grad indeholder kasein.

Videnskaben Bag Hvorfor Du Ikke Kan Tage Bare En Enkelt Bid

Med det brede udvalg af mad der er tilgængeligt for forbrugere verden over, især i byområder, er der en stor konkurrence blandt producenter til at tiltrække og beholde kunder. Madproducenter bruger derfor masser af tid og ressourcer på at identificere hvad der får folk til at komme tilbage for endnu en bid. Dette inkluderer at hyre kemikere, fysikere og endda hjerneforskere for at hjælpe med at producere den perfekte smag, knas og tekstur.

Chris Luke, en konsulent i madindustrien, forklarede til CBC News, ”Nogle produkter, som de mest krydrede snackprodukter, ønsker at skabe trang for mere, så efter hvert produkt, vil de have dig til at række ud efter det næste produkt og spise det igen, og de opnår det ofte ved at have en intens smag forrest i munden og som hurtigt forsvinder, så når du har færdiggjort hver mundfuld, ønsker du igen at smage det du mistede.”

Effektiviteten i madindustrien til at lave uimodståelige snacks og lækkerier er tydelig i de stadigt større taljemål rundt i verden. I Thailand alene er 32% af befolkningen overvægtige eller fede, mens indbyggerne i Bangkok har den største risiko for overvægt.

Madafhængighed er en Reel og Alvorlig Tilstand

Folk der lider af afhængighed af enhver type, udsættes ofte for en enorm mængde skyld, og madafhængighed er ikke anderledes. På grund af manglen på opmærksomhed angående de omhyggeligt udvalgte afhængighedsskabende kvaliteter af nogle madvarer, såvel som forskellige interaktioner sådanne madprodukter kan have med individuelle forbrugere, kan folk der står overfor madafhængighed ofte blive beskyldt for at have manglende viljestyrke.

For den helbredte ’madmisbruger’, Pat Guillet, er der nu en forståelse for at viljestyrke ganske enkelt ikke er nok for nogen der er underlagt en afhængighed.

”Disse fødevarer er så afhængighedsskabende, så tiltalende,” fortalte hun CBC News. ”De giver dig en rus og du får det bedre. Og det som mange madafhængige siger er, at længe efter mad giver os nydelse, længe efter det giver os elendighed, kan vi stadig ikke stoppe. Det bliver permanent og det er meget svært at overvinde.”

Nogle nøgleindikatorer på madafhængighed inkluderer:

  • Spise mere end planlagt
  • Føler sig utilfredsstillet eller skyldig efter spisning
  • Laver og bryder regler omkring spisning
  • Skjuler mængden eller typerne af mad der indtages
  • Manglende evne til at undgå mad der forårsager helbredsproblemer
  • Spisevaner der forstyrrer arbejdet eller privatlivet

Få Hjælp Nu

Konfrontér Din Trang hos The Cabin Danmark

Madafhængighed er anerkendt og en alvorlig tilstand der effektivt kan behandles. Hvis du er bekymret over hvorvidt du har en afhængighed af mad, har The Cabin Danmark et specialiseret ambulant program der kan hjælpe. Vi tilbyder en effektiv og innovativ behandlingsplan der kan hjælpe dig med at etablere sunde spisevaner mens du vedligeholder dit arbejde og familieforpligtelser.

Vores unikke ’Recovery Zones’-metode har en færdiggørelsesrate på 96% og fokuserer på at adressere afhængighed på en holistisk måde. Vi vil hjælpe dig med at identificere de underliggende årsager til madafhængighed mens du også finder metoder til at håndtere udløsere i hverdagen og forblive på vejen til helbredelse. Vores meget erfarne team inkluderer lægepersonale og ernæringsekspert på stedet, hvis fokus altid vil være på dig.

For dem der kræver et mere intenst behandlingsprogram, så tilbyder The Cabin Chiang Mai en afvænningsklinik med beboelse i verdensklasse, hvor du udelukkende kan fokusere på at udvikle et nyt, sundt forhold til mad.

Hvis din trang er udenfor kontrol, så ring til The Cabin Danmark i dag. Sammen kan vi lave din egen opskrift til en sund livsstil.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.