Blog
All About Addiction

Folk tager stimulanser for at føle sig energiske, oplivede og mentalt skarpe – men ofte har de modstridende effekter. Stimulanser kan udløse hallucinationer, vrangforestillinger og en lang række andre psykotiske symptomer. Lær hvordan “stimulans psykose” kan få dig til at miste grebet om virkeligheden.

Stimulans Psykose Forklaret

Sharelines

 • ‘I næsten ni måneder troede jeg at mit hus var hjemsøgt; at ånder prøvede at besætte mig.’
 • Stimulans psykose kan få dig til at se, høre og tro ting der ikke findes.

Folk deltager i behandling for stofafhængighed af en lang række årsager, lige fra juridiske eller økonomiske problemer, til helbredsproblemer og effekten på deres forhold ved stofmisbrug. For nogle, så involverer katalysatoren for at tage beslutningen om at blive clean, en stimulans psykose.

Stimulans psykose får dig til at se, høre og tro ting der ikke har nogen base i virkeligheden. Den er næsten ikke til at skelne fra psykosen der er knyttet til bestemte mentale lidelser, såsom skizofreni. Forskellen ligger i kilden til de psykotiske symptomer. I tilfældet med stimulans psykose, er synderen stofbrug – specielt opkvikkende stoffer.

Årsager til Stimulans Psykose

Størstedelen af folk der bruger stimulanser oplever ikke psykotiske symptomer. En række faktorer afgør hvorvidt brugen af stimulansen vil udløse en psykose, inklusiv:

 • Søvnløshed
 • Dosering af stoffet
 • Brug af flere stoffer samtidig
 • Varighed af stofbruget
 • Stressniveau
 • Dårlig ernæring
 • Genetiske faktorer, inklusiv latente psykotiske lidelser, såsom skizofreni

Behandeling af Afhaengihed I Paradiset

Hvilke Stoffer Kan Udløse Psykotiske Episoder?

En af de mest almindelige klasser af stimulanser der er i stand til at producere psykotiske symptomer er amfetamin. Disse inkluderer: amfetamin (Adderall), efedrin, MDMA (ecstacy/Molly), dextroamfetamin (Dexedrine) og lisdexamfetamin (Vyvanse). På trods af at de fleste tilfælde af amfetamin psykose via receptmedicin (f.eks. Adderall) kommer som resultat af overdosering, så er det muligt at opleve psykotiske episoder fra disse stoffer selv ved behandlingsmæssige doser.

Ice er en anden stor synder der forårsager psykoser, og det samme er tilfældet med kokain. Faktisk er det anslået at 50% af kokainmisbrugere oplever psykoser til en vis grad.

ADHD medicinen Ritalin (methylphenidate) er også i stand til at udløse psykotiske episoder. At tage behandlingsmæssige dosering over kort tid udløser næppe nogen psykotiske effekter, men at tage høje doser eller bruge medicinen i en forlænget tidsperiode øger risikoen i høj grad.

Overraskende nok, så kan selv den mest almindeligt benyttede stimulans, koffein, producere psykotiske symptomer ved høje doser. De gode nyheder for hyppige kaffedrikkere er at dette er enormt usandsynligt at ske under normale omstændigheder og er typisk relateret til en kombination af andre faktorer i tillæg til det overdrevne indtag af koffein.

Symptomer ved Stimulan-Forårsaget Psykose

Stimulans psykose er karakteriseret ved oplevelsen af en eller flere af de følgende symptomer:

Hallucinationer

 • Auditivt: Hører ting der ikke findes
 • Visuelt: Ser ting der ikke findes
 • Taktil: Føler ting der ikke er der (ofte insekter på huden)

Vrangforestillinger

 • Forfølgelse: Falske overbevisninger om at blive forfulgt, overvåget, eller at folk er ude på at skade dig
 • Hentydninger: Falsk tro på at alt du oplever har en special personlig betydning
 • Ophøjethed: Den falske tro på at du er bedre og vigtigere end andre
 • Parasitosis: Den falske overbevisning om at parasitter graver sig ned under din hud
 • Adfærdsmæssige tics: Rokke, gå frem og tilbage, rastløshed
 • Mani: Hurtig tænkning og tale, og typisk euforisk humør
 • Flad affekt: Have næsten ingen emotionel respons, stirre ud i luften, manglende respons på stimuli
 • Andre symptomer: Aggression/voldelig adfærd, irritabilitet, angst, forvirring, søvnproblemer, udvidede pupiller, bevægelsesforstyrrelser

Symptomer kan vare ved længe efter stoffet har forladt kroppen – dage, uger; nogle oplever endda resterende symptomer i årevis. Typisk aftager symptomerne dog efter 10 dage og 80% af de påvirkede er helbredt efter 30 dage uden stimulanser.

Hvordan Føles En Stimulans Psykose?

The expression of stimulant psychosis can vary greatly depending on the individual person as well as the drug, or combination of drugs, consumed. With such a variety of symptoms, stimulant psychosis can look very different case by case. We explore a few examples below. Udtrykkelsen af stimulans psykose kan variere meget, alt afhængig af den individuelle person såvel som stoffet, eller kombinationen af stofferne, der er blevet indtaget.

Metamfetamin og Ritalin

Laura, der gentagne gange tog ‘lovlige ruse’ der inkluderede det der svarer til metamfetamin og Ritalin, beskriver hendes oplevelse som følgende:

I næsten ni måneder troede jeg at mit hus var hjemsøgt, at ånder prøvede at besætte mig og at jeg kunne se auraer omkring alle og røg der steg op fra min hud. Jeg kontaktede druider, medier, clairvoyanter og spirituelle vejledere for at få hjælp… Jeg græd og tiggede min mand om at flytte.

’Molly’ og Adderall

Kim, efter at have misbrugt MDMA og Adderrall, havde den følgende psykotiske oplevelse:

Jeg troede at jeg havde usynlige mikroskopiske kryb. Jeg havde tabt forstanden i dagesvis. Jeg forlod klassen og smed alt tøjet ude på toilettet, mens jeg håbede at nogen ville komme ind og hjælpe mig, fordi krybene var i mit tøj.

Speed

Sylvia, en langvarig fritidsbruger af stoffer, oplevede ingen problemer i årevis indtil hun fik et parti speed der var tilsat en ukendt substans, og led af et psykotisk nedbrud med farlige medicinske effekter og voldsomme vrangforestillinger:

Jeg vandrede rundt i baghaven, forvirret og gennemblødt af sved, mens mit hjerte hamrede afsted og jeg var skræmt, forvirret og alene. Jeg ringede selv efter en ambulance efter otte timer og overlevede. Men siden den dag var jeg i en permanent tilstand af forvirring og begyndte at have vrangforestillinger om at alle mine venner forfulgte mig og saboterede mit liv. Jeg troede at jeg var blevet udvalgt i et program for samfunds-stalking, at min partner var en hemmelig figur i underverdenen der kun lod som om han arbejdede på et hospital, jeg troede at jeg var under overvågning af en hemmelig statsorganisation, at jeg var blevet mikrochippet som barn, og at 100% af alle mennesker i mit liv og omkring mig var ude efter mig og involveret i min forfølgelse. Jeg troede at min familie var en alienrace der gemte sig blandt mennesker og planlagde at overtage verden, og at jeg var halvt menneske og derfor en pestilens for min alien-familie.

Stoffer på Recept

I modsætning til de forgående, beskriver Emily sin mands adfærd mens han led af en psykotisk episode fra receptmedicin meget anderledes:

Han skejede ikke ud, men kunne ikke stoppe i tilfælde af fare. For eksempel, ved at gå over vejen mens han var i sine egne tanker og en bus kom kørende. Selv når han blev advaret om at sætte farten op, gjorde han det ikke. Eller han blev så oprevet at han ville køre uforudsigeligt med vores børn i bilen.

Få Hjælp Nu

Behandling for afhængighed af stimulanser

Behandlingsmuligheder er tilgængelige for dem der oplever psykotiske symptomer som resultat af brug af stimulanser. Generelt er medicinsk tilsyn nødvendig for at overvåge vitale organer under de akutte stadier af en stimulans psykose. Ofte bliver antipsykotisk medicin udskrevet indtil de mest intense symptomer aftager. Dem der oplever tilbageværende symptomer efter de er holdt op med at bruge stimulanser, bliver anbefalet kognitiv adfærdsterapi (CBT) for at hjælpe med at omgruppere deres psykose-forårsagende tanker og oplevelser med virkeligheden.

Hvor Du Skal Søge Hen Når Stofferne Vender Sig Mod Dig

For mange er en enkeltstående psykotisk episode nok til at få dem til at afsværge stoffer for evigt. Men at blive og forblive ædru sker ikke i løbet af en nat – det kræver gennemgående behandling og opfølgende pleje. Desværre kan selv en smal dose, efter en psykotisk episode, udløse et tilbagefald af psykotiske symptomer. Hvis du er bekymret over effekterne stoffer har på dig eller din nærmeste, så kontakt os i dag.

Det dygtige hold af afhængighedsspecialister hos The Cabin Danmark har en grundig forståelse for alle de måder stoffer kan påvirke din krop og dit sind, og få dig på den bedste kurs til et stoffri liv. Tøv ikke – helbredelse er indenfor rækkevidde.

Like what you read? For similar content Sign up here

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.