Blog
All About Addiction

Læger verden over uddeler villigt opioid smertestillende medicin som en kur mod postoperative og kroniske smerter – hvilket i høj grad bidrager til nutidens opioid-epidemi. Men det viser sig at disse midler faktisk kan forlænge patienternes smerter. Lad os finde ud af hvorfor.

Opioider Kan Gøre Kroniske Smerter Værre: Hvad Dette Betyder for Overvejelser om Risici for Afhængighed

Sharelines

 • Nyt studie viser at opioid smertestillende medicin kan forlænge kroniske smerter ved at påvirke hjernens glialceller.
 • Ny undersøgelse viser at #opioid smertestillende medicin kan forlænge kroniske smerter ved at påvirke hjernens glialceller.

På trods af deres afhængighedsskabende egenskaber og potentielt farlige bivirkninger, har sundhedspersonale brugt opioider til at behandle kroniske smerter i årevis – og hvis forekomst har ført til epidemien af opioidafhængighed vi ser i dag. Kroniske smerter er udbredt, og anses for at være en af de mest almindelige og invaliderende sygdomstilstande en person kan opleve – og opioide smertestillende medicin er den mest almindelige måde at håndtere og holde symptomerne nede.

Men ny forskning tyder på at behandlingsmetoden kan være fejlagtig. Ifølge et nyt studie af Anderson Cancer Center i Houston, Texas, kan opioider faktisk forlænge smerterne som folk oplever efter operationer eller i kroniske tilfælde. Selv brug af opioider i løbet af blot et par dage for at hjælpe med at håndtere smerter, kan føre til forværrede og forlængede symptomer.

Opioider Forlænger Smerter ved at Påvirke Hjernens Glialceller

I løbet af undersøgelsen, oplevede forsøgspersoner der brugte morfin postoperative smerte tre uger længere end dem der ikke modtog noget smertestillende. Dette tilskrives hjernens glialceller, der kontrollerer din inflammatoriske respons. Når de modtager hvad forskerne kalder for et 1-2-slag – det første værende operation; det andet værende morfin – producerer de en overdreven respons, da de er primet til det andet slag.

Dette kommer fra seniorforfatter på undersøgelsen, prof. Linda Watkins: “Med dette andet slag, responderer de primede glialceller hurtigere, stærkere og længere end før, hvilket skaber et langt mere vedholdent stadie af inflammation og nogle gange lokale vævsskader.”

Kort sagt, involverer opiode receptor ikke blot en utrolig farlig risiko for afhængighed; de forværrer faktisk problemet de er beregnet til at løse.

Tager stoffer over i dit liv?

Hvordan Opioide Recepter Fører til Afhængighed

I århundreder, er opioider blevet ordineret til patienter efter operationer eller for kroniske smerter fordi de indeholde kemiske egenskaber der hjælper kroppen med at slappe af og lindre effekterne af smerterne. Mens det typisk bruges til at behandle moderate til ekstreme tilfælde af smerte, er det ikke unormalt at opioider bliver udskrevet for mindre lidelser, som hoste eller diarré. Blandt de mest almindelige opioide recepter er: hydrocodon, morfin, codein og fentanyl.

Uanset om de tilbyder en langvarig løsning mod smerter eller ej, udgør opioider en langt mere alvorlig risiko for de millioner af mennesker der hvert år får dem ordineret: afhængighed. I dag er opioider den førende årsag til stofrelaterede dødsfald i USA, og tegner sig for mere end 20,000 dødsfald hvert år.

Afslapningen og den midlertidige smertelindring der tilbydes af opiater, opstår generelt som et resultat af de endorfiner og dopamin der bliver udløst af stoffet. Dopamin bliver ofte refereret til som ”lykke”-stoffet, da det fremkalder en følelse af eufori og påvirker både humøret og hukommelsen. Kun to primære områder af hjernen producerer dopamin, og opioider virker ved at slå de neuroner, der kontrollerer produktionen af det, fra. Brugere oplever følelser af glæde og behag som resultat af den overflod af dopamin der produceres af opioider, hvilket er det der gør dem så afhængighedsskabende.

Fordi din hjerne tilpasser sig de nye, højere niveauer af dopamin, er du nødt til at tage mere af stoffet for at lave de samme følelser af behag eller afslapning. Det samme gør sig gældende for den måde opiater bruges til at håndtere smerte. Den samme dosis der tages over en forlænget tidsperiode, vil føles mindre og mindre effektiv for personen der indtager det.

Farerne ved Opioid Afhængighed

På trods af at de bruges af sundhedspersonale til at behandle symptomer på smerte, udgør opiater både kort- og langsigtede helbredsrisici. Mens de kan tilbyde en midlertidig lindring fra den smerte eller angst du oplever, er disse positive følelser kortvarige og fører til alvorlige mentale og fysiske problemer.

Her er blot et par af de mest almindelige effekter ved misbrug af opiater som du kan opleve over tid:

 • Et svækket immunforsvar
 • Kvalme eller opkast
 • Reduceret vejrtrækningshastighed (som forårsager fatal overdosis)
 • Døsighed
 • Paranoia
 • Hallucinationer

Selvom opiater bliver ordineret i kun en lille tidsperiode, medfører øget tolerance ofte at folk søger yderligere receptor eller andre opiater udenfor recept efter deres recepter er udløbet. Denne adfærd kan hurtigt glide ind i en afhængighed – og dette er hvorfor at heroinmisbrug i mange tilfælde begynder med en recept på opiate. På grund af den måde opioider ændrer din hjernes nydelsescentre, kan du føle dig nødsaget til at fortsætte med at bruge stoffet, selv når konsekvenserne – helbredsmæssige eller andre – begynder at opstå.

Eftersom opiater er så fysisk afhængighedsskabende, kan de forårsage svære abstinenser der er meget ubehagelige, og gør det svært for brugerne at stoppe. Disse inkluderer:

 • Ekstrem angst
 • Søvnløshed
 • Muskelsmerter
 • Træthed
 • Rystelser

Måske en af de mest lumske aspekter ved brug af opiate er, at selv en lille afhængighed kan føre til disse ekstreme abstinenser.

Kontakt os i dag for professionel hjaelp

The Cabin Har den Professionelle Hjælp Du Skal Bruge for at Bekæmpe Afhængighed af Opioider

Uanset hvor længe du har brugt opioider eller hvor lille (eller svær) denne afhængighed er blevet, ved vi at symptomerne på abstinenser kan gøre overvindelse af en afhængighed en af de sværeste kampe du nogensinde vil stå overfor.

Det er derfor vi har samlet et yderst talentfuldt team af afhængighedseksperter for at give dig en behandling af højst mulige kvalitet. For mange mennesker, kan farerne ved afhængighed af opiater ikke mødes alene. Hos The Cabin Danmark, er vores fokus på at give dig det bedste miljø og ressourcer for din rejse mod helbredelse.

The Cabin tilbyder banebrydende afhængighedsbehandling der administreres af bredt anerkendte, licenserede fagfolk, for at hjælpe med at guide din pleje på hvert skridt af rejsen. Vi ved at helbredelsesprocessen ikke blot er en fysisk proces – din behandling finder sted i en frodig og bjergrig oase der giver et miljø, som er befordrende for din heling på det mentale, emotionelle og spirituelle niveau.

De bedste nyheder? Det er mere tilgængeligt og billigere end du tror. Bliv ikke overvældet af valgmulighederne og de dyre behandlinger derude – lad the Cabin Danmark hjælpe dig med at leve det liv du fortjener. Kontakt os i dag for at lære mere.

Like what you read? For similar content Sign up here

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.