Blog
All About Addiction

Brug af Xanax er lige så almindelig som angstlidelsen den ordineres til at behandle – men selv når det tages efter anvisningerne, bærer det en høj risiko for afhængighed og alvorlige helbredskonsekvenser. Vi tager et nærmere kig på hvad præcis dette stof er og hvad der gør det så vanedannende.

Hvordan er Xanax Afhængighedsdannende?

Sharelines

  • Antallet af Xanax recepter er steget støt over det seneste årti, med rater af overdosis der stiger sideløbende. #Xanax #benzos #benzodiazepine #afhængighed #helbredelse
  • Hvad er det der gør så mange folk afhængige af #Xanax? #benzos #benzodiazepine #afhængighed #helbredelse

Xanax misbrug er så udbredt, det er blevet et typisk eksempel på afhængighed af receptpligtig medicin. Denne kraftfulde benzodiazepine bruges hyppigt til at behandle angst og angstrelateret søvnløshed, men er farligt vanedannende, selv når det tages som ordineret. Antallet af Xanax og andre benzodiazepine recepter er steget stødt over det seneste årti, med antallet af overdoser der stiger sideløbende. Her vil vi tage et kig på hvad præcis Xanax er, hvad gør det afhængighedsskabende, risiciene associeret med dets brug og behandlingen der er tilgængelig for dem der kæmper med Xanax afhængighed.

Hvad er Xanax?

Xanax er et angstdæmpende præparat, eller anti-angst stof. Det tilhører benzodiazepine-familien af stoffer, som normalt ordineres til patienter der lider af alvorlig angst, nervøsitet eller panikanfald. Det bruges også til at behandle søvnløshed der stammer fra angst, da det forårsager sløvhed og afslapning. Dets virkning opstår hurtigt og varer omkring seks timer, hvilket er hvorfor det er et tiltalende valg for mange der oplever panik eller angstanfald. Det generiske navn til Xanax er alprazolam.

Hvordan er Xanax Afhængighedsskabende?

Xanax virker ved at påvirke din hjernes dopamin-receptorer. Dopamin er din hjernes lykke-stof, som betyder at når din hjerne modtager mere af det, reducerer det ”kæmp eller flygt”-effekterne ved panik og øger følelsen af behag. Nogle folk finder denne sensation utrolig behagelig og når først de begynder at tage Xanax, ønsker de at tage mere og mere af det for at opleve disse effekter.

Mange folk bliver afhængige af Xanax efter at have modtaget en recept på det og bruger det i højere doser end anbefalet for at opnå den førnævnte rus. Mens Xanax kan være afhængighedsskabende selv når det bruges som ordineret, det er især afhængighedsskabende når det misbruges. Det anbefales typisk kun til kortvarig brug, men nogle folk bruger det til udvidede tidsperioder, og udsætter dem selv for en høj risiko for afhængighed og misbrug. Ofte vil dem der løber tør for deres Xanax recept “læge-hoppe” eller besøge flere læger for at modtage flere recepter. Xanax bliver i kroppen i op til 24 timer og brugere kan hurtigt begynde at opbygge en tolerance over for det. Når først den fysiske afhængighed for Xanax opstår, er det meget svært at stoppe, og det kan være farligt.

Tager stoffer over i dit liv?

Risiko for Xanax Afhængighed

Gennem almindeligheden af brugen af Xanax kan virke harmløs, og det faktum at det ordineres af lægen, kan det virke sikker, men sandheden er, at Xanax er et kraftfuldt og farligt stof der bør bruges med ekstrem forsigtighed, hvis overhovedet. Benzodiazepin-misbrug kan resultere i alvorlige og langvarige mentale og fysiske helbredsproblemer, såsom det følgende:

Afvænning

At tage Xanax hyppigt over en forlænget tidsperiode, kan gøre dig vant til tilstedeværelsen af ingrediensen i din krop. Din krop kommer til at bero på Xanax for ting, som at føle sig rolig og udløser dopamin. Når du prøver at stoppe, kan der opstå ekstremt ubehagelige abstinenser, såsom svær angst, irritation og søvnløshed. Du kan få hovedpine, opleve rystelser og føle dig emotionelt flygtig eller generelt løsrevet. Du kan endda føle at du har et nervøst sammenbrud. Abstinenser kommer typisk efter omkring seks timer efter den sidste dosis.

I flere alvorlige tilfælde af Xanax abstinenser, kan brugere have anfald over hele kroppen, som kan være fatale. Det er derfor det er vigtigt at afvænning er under lægeligt opsyn og følges op med professionel afhængighedsbehandling.

Angst

Eftersom Xanax typisk ordineres til generaliseret angstlidelse (GAD) og paniklidelse (PD), dens brug i sig selv egner sig til afhængighed, da folk med sådanne psykiske problemer er mere sandsynlige til at række u defter ingredienser der letter deres ubehagelige følelser. Men når brugerne udvikler en afhængighed, bliver problemet forværret – angsten kan øges når de ikke er på Xanax, og de kan opleve et tilbagefald eller en intensivering af det originale problem.

Søvnløshed

Meget lignende, så folk der tager Xanax mod søvnløshed kan blive afhængige af det for at falde i søvn. De kan finde det mere besværligt at sove når de ikke er på Xanax.

Interaktioner med Andre Stoffer

Xanax tages normalt med alkohol eller receptpligtig medicin for at fremme dets afslappende effekter, men denne kombination er ekstrem farlig og endda dødelig. Eftersom alkohol, benzodiazepines og opioider er alle antidepressiva for centralnervesystemet, de kan sløve kroppens funktioner så meget at de stopper helt.

Xanax kan også være farligt når det bruges i kombination med andre antidepressiver, som influenzamedicin ved nattetid eller afslappende urtemidler som kava, valerian eller St. John’s Wort. En anden almindelig kombination er Xanax og koffein. Mens brugere ofte drikker kaffe til at bekæmpe den sløvhed Xanax forårsager, denne modvirkende praksis kan forårsage dem til at tage mere af stoffet for at føle dets angstreducerende effekter. Kombinationen øger også alprazolam’ets styrke og kan ødelægge hjerneceller.

Overdosis

Selvom det ikke er meget almindeligt, er det muligt at overdosere med Xanax. Dette opstår typisk når det blandes med alkohol, opioider eller andre antidepressiver.

Kontakt os i dag for professionel hjaelp

Behandling for Xanax Afhængighed

Mens brug af Xanax uden tvivl har nogle meget skræmmende effekter, er de gode nyheder at med en afvænning under lægeligt opsyn, effektiv afhængighedsbehandling og flittig efterbehandling, er det helt muligt at sikkert stoppe brug af Xanax og lære hvordan du håndterer din angst uden at bruge skadelige og vanedannende ingredienser.

The Cabin Denmark tilbyder et intensivt Xanax afvænningsprogram, sat i et fantastisk sted for tilbagetrækning i de fredelige og sceniske forbjerge i det nordlige Thailand. Vores højt kvalificerede personale med lægefaglige professionelle, psykologer og holistiske terapeuter har masser af erfaring i at behandle afhængighed og har fået mange mennesker i din situation hele vejen til en succesfuld helbredelse. Hvis du er klar til at opdage hvor godt livet kan være uden Xanax, så kontakt os i dag for at lære hvordan vi kan hjælpe.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.