Blog
All About Addiction

Amfetamin-induceret psykose får misbrugeren til at miste kontakten med virkeligheden og forårsager vrangforestillinger, paranoia og aggressiv adfærd. Læs mere om amfetaminpsykoser og om, hvordan denne skræmmende tilstand kan forebygges.

What is Meth Psychosis

Speed, splat, fattigmands-coke — disse er alle gængse navne for stoffet amfetamin, bedre kendt som amf. Amfetamin er et kraftigt stimulerende stof, der fås i form af et hvidt, lugtfrit, krystallinsk pulver og betragtes som værende et af de mest vanedannende og farlige stoffer på gaden i dag. Stoffet har et utal af skadelige virkninger, ikke mindst psykosetilstand.

Virkninger af amfetaminmisbrug

De kortsigtede virkninger af amfetaminbrug omfatter et opsving i energi, intens eufori, snaksalighed og nedsat appetit. For de fleste amf brugere er disse ‘positive’ virkninger, der får dem til at bruge igen og igen. Men amfetamin har også mange negative virkninger, især ved langvarigt misbrug.

Nogle af de mest alvorlige negative sundhedsmæssige virkninger er som følger:

  • Alvorligt vægttab
  • Søvnløshed
  • Forrådnelse af tænderne
  • Sår og ar i ansigtet
  • Øget puls og blodtryk
  • Humørsvingninger
  • Forvirring
  • Hukommelsestab
  • Amf-induceret psykose

Amfetaminpsykose forklaret

Langvarig brug af amfetamin kan forårsage psykose – en midlertidig, men alvorlig sindstilstand, hvor folk mister kontakten med virkeligheden. En person, der lider af en amfetaminpsykose vil opleve ekstreme vrangforestillinger, paranoia, hallucinationer og/eller obsessiv-kompulsiv adfærd fremkaldt af længere tids brug af stoffet. ’The Meth Project’, en nonprofit organisation i USA, bruger interaktiv animation til at illustrere, hvordan det kan føles at være påvirket af amfetaminpsykose.

Personer, der oplever amfetamininduceret psykose kan udvise følgende symptomer:

Hallucinationer

Hallucinationer er fejlopfattelser, der kan være forbundet med hvilken som helst af de fem sanser. Amfetaminbrugere hører til tider fantomstemmer eller lyde, ser mennesker eller ting (ofte foruroligende billeder), der ikke er der i virkeligheden. Endnu en almindelig hallucination kaldes ‘myrekryb’ — en fejlagtige opfattelse af, at der er noget på eller under huden. Den fysiske følelse af, at der kravler insekter rundt under huden (på engelsk kaldet ‘crank bugs’ eller ‘meth mites’ af misbrugerne) er meget almindelig ved langvarig amfetaminbrug.

Vrangforestillinger

Vrangforestillinger er falske personlige overbevisninger, der ikke kan ændres ved logisk tænkning. Eksempler på almindelige vrangforestillinger forårsaget af amfetaminpsykose omfatter overbevisning om, at politiet er efter dem, troen på (og udtænkning af) konspirationsteorier, tro på, at ting eller andre mennesker kan styre deres adfærd, eller troen på at dele af kroppen bliver ændret eller forvrænget.

Paranoia

Med paranoia, som kan være noget i retning af vrangforestillinger, vil amfetaminbrugere ofte tro, at andre er ”ude efter” dem. De vil blive meget mistænksomme over for de fleste, eller alle mennesker, selv nære venner og familiemedlemmer. Det kan ofte blive helt ustyrligt f.eks. kan paranoide have en overbevisning om, at tilfældige genstande på offentlige steder er overvågningskameraer, der er blevet sat op, specielt for at overvåge dem.

Aggression

Amfetamin øger aggressionsniveauet og reducerer hjernens kontrol over impulsiv opførsel. Dette gør, at kroniske brugere altid er ‘på dupperne’ og ude af stand til at reagere fornuftigt på situationer, hvilket ofte fører til aggressiv eller endda voldelig opførsel.

Hyperaktivitet

Langvarig amfetaminbrug kan få brugere til at udvise obsessiv-kompulsive symptomer og gentagne handlinger. Dette kommer ofte til udtryk i aktiviteter som f.eks. hektisk rengøring, adskillelse og samling af ting (såsom en vaskemaskine, mobiltelefon, brødrister, osv.) eller i at vaske hænder flere gange inden for en kort periode. Det kan også gøre, at man skærer tænder, kradser på huden (som regel på grund af myrekryb) eller trækker håret ud af hovedbunden.

I de fleste tilfælde bliver disse symptomer fuldstændig invaliderende og får amfetaminmisbrugeren til at trække sig tilbage fra ethvert aspekt af ’en normal tilværelse’. Således kan misbrugeren blive fanget i denne psykotiske tilstand.

Hvor længe varer amfetamin-relateret paranoia?

For visse mennesker aftager den psykotiske tilstand, efterhånden som rusen aftager. Men mange brugere opdager, at efter et stykke tid varer amfetaminpsykosen meget længere end rusen fra stoffet, så de oplever psykotiske symptomer, også når de ikke har taget noget.

Virkningerne af amfetaminpsykose kan vare fra få timer og op til flere dage. Visse mennesker kommer sig aldrig helt og lider af en permanent tilstand af psykose eller tilbagevendende episoder, der kan udløses med kort varsel.

Få hjælp til amfetaminpsykose

Det første skridt mod behandling af amfetaminpsykose er selvfølgelig at holde op med at bruge amfetamin. Men psykosen forekommer som regel efter stofafhængigheden har fået godt fat. Dette medvirker at behandlingen kompliceres yderligere, idet det er meget vanskeligt at tale misbrugeren til fornuft ift. at påbegynde behandling, hvis han/hun er i psykosetilstand.

Hvis du søger hjælp for en af dine kære, som er i psykosetilstand, skal du huske at tale roligt til vedkommende og undgå konfrontering. Hvis vedkommende kun oplever psykose under misbruget, kan du prøve at vente med at tale med vedkommende, til stoffets virkning er aftaget. Hvis du kan få vedkommende til at tage med, kan et besøg hos lægen eller et narkobehandlingscenter helt sikkert hjælpe.

Behandling af amfetamin afhængighed

Amfetamininduceret psykose kan ske under et ‘dårligt trip’ første gang en person prøver stoffet. Men de fleste alvorlige tilfælde af amfetaminpsykose udvikler sig efter længere brug. Hvis du eller en, du kender, bruger amfetamin, er det vigtigt at holde op med at bruge det og søge hjælp øjeblikkeligt. Amfetamin kan hurtigt skabe en invaliderende afhængighed, selv om du tror, du har styr på det.

Hvis du er bekymret over dit eget eller en af dine nærmestes amfetaminbrug, kan du kontakte os i dag for en gratis, uforpligtende evaluering for at se, om vi kan få dig tilbage på sporet til en sund og glad tilværelse. I Chiang Mai Hytten tilbyder vi unikke og effektive behandlingsprogrammer, der integrerer bevisbaserede behandlingsterapier, både kliniske og holistiske. Vores metode er første skridt på vejen til en vellykket langvarig behandling.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.