Blog
All About Addiction

Den voksende accept af marihuana har resulteret i mange nye måder at indtage planten på. En af de mest populære trends er dabbing – fordampning af meget potente ekstrakter af marihuana. Lær mere om denne nye trend og de farer den medfører.

Farer ved Marihuana Dabbing

Sharelines

 • ‘Dabbing’ en upcoming trend mellem marihuana brugere. Hvad er det og hvad er dets risici?
 • ‘Dabbing’ en upcoming trend mellem marihuana brugere. Hvad er det og hvad er dets risici?

I mellem den øgede accept af marihuana og presset fra flere og flere lande for legalisering af cannabisprodukter, er det nemt at glemme at kronisk brug af marihuana medfører nogle meget virkelige konsekvenser. Som ethvert andet psykoaktivt stof, er hash afhængighedsskabende – og afhængighed af marihuana ender med at koste brugere mere end bare deres surt tjente penge.

Marihuana er måske ikke dødeligt, men det er bestemt ikke risikofrit. Effekterne ved langvarig brug af marihuana inkluderer:

 • Skader til bronkiale passager
 • Øget hjerterytme og risiko for hjertesygdomme, hjerteanfald og hjerteslag
 • Risiko mod fetal sundhed (for gravide kvinder)
 • Testikelkræft
 • Problemer med korttidshukommelsen
 • Ukontrollerbar appetit der kan medføre vægtøgning

Problemet bliver mere synligt når du ser på nogle af de nyere metoder til at indtage cannabis. En af de mest populære – og farlige – trends i dag er kendt som dabbing.

Tager stoffer over i dit liv?

Hvad er Marihuana Dabbing?

Dabbing er en proces hvor der bruges specielt designet udstyr til at fordampe et cannabisekstrakt med høj styrke. Der er mange forskellige slags ekstrakter og de fleste af disse ekstrakter indeholder op imod 80% THC. En stærk joint med marihuana indeholder typisk 10-20% THC. Hvis du ryger en ’dab’, inhalerer du basalt set det der svarer til en masse joints i en dråbe af oprenset cannabisekstrakt på størrelse med et knappenålshoved. Der er en åbenlys risikofaktor associeret med brug af et raffineret produkt der er så mange gange stærkere end cannabis alene.

Naturligvis er effekterne ved dabbing langt mere intense end dem der opstår ved at ryge de konventionelle former for marihuana. Mens de følgende effekterne kan manifestere sig ved overdreven brug af marihuana uanset hvordan det indtages, er der langt større sandsynlighed for at du oplever de følgende problemer som resultat af dabbing:

 • Svimmelhed
 • Paranoia
 • Vrangforestillinger
 • Hallucinations
 • Tab af balance og motorisk funktion

Disse effekter er særligt bekymrende for yngre brugere. Den udviklende hjerne er meget modtagelig over for marihuanas psykoaktive effekter. Marihuana er kendt for at fremme udviklingen af mentale helbredsproblemer, såsom Alzheimers, og marihuana kan også afsløre latente mentalsygdomme der ellers ikke ville have manifesteret sig.

Dabs Kan Øge Risikoen for Afhængighed af Marihuana

En anden bekymrende faktor ved ’dabs’ er, at de kan levere ekstremt høje mængder af THC til hjernen i løbet af sekunder. Dette giver rygeren en intens rus. Ved at oversvømme hjernen med en massiv koncentration af THC, kan man gå fra at være helt ædru til ekstremt beruset på få sekunder.

For dem der søger denne slags oplevelse, kan rusen skabe en positiv association mellem metoden til rygning – dabs – og følelsen af afslapning og lindring af angst. I takt med at denne association bliver tilsluttet permanent i hjernen, kan det føre til psykologisk og fysisk afhængighed. Forlænget brug vil også resulteret i øget tolerance, hvilket betyder at man skal bruge mere af stoffet for at opnå den samme rus.

At Ryge Dabs Medfører En Højere Risiko for Skader

At ryge en ’dab’ er intet som at ryge en joint. For at ryge en dab, skal du bruge en butan blæselampe til at opvarme et stykke stål eller jern, kendt som et søm. Det rødglødende søm presses imod ’dabben’ og varmen får ’dabben’ til at blive til damp, som derefter bliver inhaleret.

Det er ikke svært at se hvordan du kan skade dig selv ved at gøre dette. Der er en stor forskel mellem at bruge en Bic lighter og en butan blæselampe. Temperaturen der kræves for at ryge en ’dab’ er hundredevis af grader højere end en typisk flamme.

Ud over dette, er der også en chance for at din dabbing enhed kan blive inficeret. Mange dab rygere efterlader deres ’rigge’ liggende omkring – på bordet, i en skuffe, i vindueskarmen. Dette giver rig mulighed for at støv, mug og allergener kan sætte sig på det. Når du fordamper en dab, fordamper disse forurenende stoffer også. Dette kunne føre til et utal af farlige helbredsproblemer.

Processen for at lave cannabisekstrakt til dabbing involverer også et voldsomt forbrug af butan. Dette er farligt af forskellige årsager:

 • Det er ikke unormalt for uerfarne ’cookers’ at forsømme deres projekt og efterlade en film af butan henover deres ekstrakt af THC. Dette bliver herefter fordampet sammen med den resterende butan.
 • Eftersom processen til at lave ekstrakter lyder simpel, forsøger mange at lave deres egne ekstrakter uden nogen forudgående erfaring. Dette svarer til at følge et kemieksperiment fra en tekstbog uden hjælp fra din professor – en masse kan gå galt.

Få Hjælp Nu

Har Du Brug for Hjælp til at Stoppe med at Bruge Marihuana?

Det er svært for folk at indrømme at de er afhængige af marihuana, men der er ingen skam i det. Hvis du ryger dabs og ikke kan stoppe, eller hvis du konsekvent ryger marihuana og har det dårligt uden stoffet, kan det være på tide at søge hjælp.

Hos The Cabin Danmark, har vores erfarne misbrugsvejledere hjulpet masser af mennesker med at bryde ud af deres afhængighed – og de kan også hjælpe dig. Vi tilbyder fleksible løsninger til en intensiv ambulant behandling, der er designet til at rumme selv de travleste skemaer. Kontakt os for mere information og lær hvordan du kan begynde at leve det liv du ønsker dig.

Like what you read? For similar content Sign up here

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.