Blog
All About Addiction

Alkoholiske drikke klassificeres som Gruppe 1 kræftfremkaldende stoffer af IARC og anses for at være årsag til syv dødbringende kræftformer. Dog kan et stop med at drikke eller forblive ædru sænke din risiko betydeligt. The Cabin Danmark udforsker sammenhængen mellem alkohol og kræft, og tilbyder råd, beahndling og støtte.

De 7 Dødelige Kræftformer Relateret til Alkoholmisbrug

Sharelines

  • Indtag af alkohol øger risikoen for 7 typer kræft, inklusiv brystkræft, leverkræft og tarmkræft. The Cabin Danmark afdækker de chokerende fakta omkring alkohol og cancer. Bliv ikke en del af statistikken, kontakt os for hjælp og behandling mod alkoholafhængighed. #TheCabin #TheCabinDenmark #alkohol #kræft #alkoholafhængighed
  • Bekymret omkring alkohol og kræft? Alkoholmisbrug kan forøge din risiko for 7 dødelige kræftformer, inklusive tarm- lever-, mund- og brystkræft. Dog kan du bekæmpe alkoholafhængighed med professionel hjælp hos The Cabin Danmark. #kræft #alkoholafvænning #alkohol

Alkohol og Kræft – Er Du Påvirket?

Har du nogensinde tænkt over alkohol og kræft? Er du selv under risiko? Indtil for nyligt har mange folk troet at et moderat alkoholindtag nedsatte risikoen for at udvikle kræft. Dog har undersøgelser nu vist at denne antagelse er helt forkert. Faktisk kan ingen forudsige hvordan deres krop vil reagere til de kræftfremkaldende stoffer i alkohol. Enhver er potentielt under risiko, siden indtagelse af selv små mængder kan udløse udviklingen af kræftceller.

The International Agency for Research on Cancer (IARC) klassificerer alle alkoholiske drikke som Gruppe 1 kræftfremkaldende stoffer og anser alkohol for at være en stor faktor indenfor udviklingen af syv typer kræft – øsofageal, bryst-, lever-, mund-, colorectumkræft, samt kræft i strubehovedet og svælget. Alkohol regnes også til at være en bidragende faktor til mange tilfælde af kræft i bugspytkirtlen.

Hvordan sætter alkohol dig under risiko for kræft?

Alkohol øger risikoen for at udvikle kræft på mange måder. For eksempel forbrænder eller nedbryder din krop ethanolen i alkoholiske stoffer til en giftig og potentielt menneskelig carcinogen (kræftfremkaldende substans) kaldet acetaldehyd, som kan skade DNA og vitale proteiner. Det genererer også kemisk reaktive oxygen-ladede molekyler der skader DNA, lipider og fedt. Dermed hæmmes kroppens evne til at absobrere bestemte næringsstoffer, såsom vitamin A, B sammensatte vitaminer, vitamin C og folater, og øger derfor din risiko for at udvikle bestemte kræftformer.

Dog bør du ikke blive slået ud af bekymring over alkohol og kræft. Ved at tilmelde dig et program for alkoholbehandling kan du betydeligt øge dine chancer for at forblive sund og kræftfri.

De 7 Dødelige Alkoholrelaterede Kræftformer

Rapporter udstedt fra National Toxicology Program fra US Department of Health and Human Services indikerer at risikoen for at udvikle kræft øges over tid. Dette betyder at jo længere du drikker, jo større er dine chancer for at bukke under for alkoholrelateret kræft. Selvom alkoholmisbrug kan forårsage enhver type kræft, hænger den normalt sammen med syv bestemte: mund-, bryst-, lever- og colorectumkræft, samt kræft i strubehoved, spiserør og svælg.

Brystkræft

Sammenhængen mellem alkohol og kræft overses nogle gange, især i tilfælde med brystkræft, som mange folk stadig tror er genetisk. Selvom det er relativt sjældent hos mænd, er det Storbritanniens mest almindelige kræfttype, hvor en ud af otte kvinder kan udvikle brystkræft i løbet af livet. Dog er det kun en ud af tre af disse kvinder der bærer generne som hænger sammen med denne dødelige sygdom. Risikoen for at udvikle brystkræft er langt mere sandsynlig til at hænge sammen med din livsstil, og alkoholmisbrug er det mest almindelige element.

I de seneste par år, har over 28,000 kvinder taget del i Storbritanniens Million Women Study. Det største kræftforskningsprojekt i verden, som konkluderede at ”hver 10. gram alkohol der indtages per dag blev associeret med en 12% stigning af risikoen for brystkræft”.

Leverkræft

Alkohol er en af de primære årsager til leverkræft. Leveren er kroppens andet største organ efter huden og har mange funktioner. Det nedbryder fedt og proteiner som en del af fordøjelsessystemet og den skyller også toksiner, såsom alkohol, ud af kroppen. Overdreven eller forlænget alkoholindtag fører til nedsat leverfunktion, skrumpelever eller ar, og kræft.

Mund-, Svælg- og Strubehovedkræft

Selvom det kan være en separate lidelse, er mund- svælg- og strubehovedkræft relateret. Alkohol kan forårsage kræft i munden, halsen og stemmebåndet gennem direkte udsættelse for kræftfremkaldende stoffer. Rygere er under større risiko eftersom alkohols opløsende egenskaber kan nedbryde miljømæssig carcinogener, såsom tobak, og tillade det at trænge nemmere ind i blodet.

Kræft i spiserøret

Alkohol og kræft i øsofageal (spiserør) er en betydelig bekymring i dag. Øsofageal, ofte refereret tils om spiserøret, finds mellem rygraden og luftrøret, og bærer mad og væske fra halsen ned i maven og fordøjelsessystemet. Det måler omkring 25-30 cm, og kræft kan udvikles på enhver del langs dets længde. Der er to primære typer af kræft i spiserøret, pladecellecarcinom og adenocarcinom. Pladecellecarcinom, kræft der angriber cellerne i den øvre del af spiserøret, er mest sandsynlige til at være blevet forårsaget af alkoholmisbrug.

Colorectum kræft

Almindeligvis kaldet tarmkræft, colorektum/kolorektal kræft er endnu en potentielt dødelig sygdom med forbindelse til alkoholindtag. I Australien er det den anden mest almindelige kræfttype hos både mænd og kvinder, efter lungekræft. Næsten alle kolorektale kræfttyper findes i den øvre tarm, som består af tyktarmen og endetarmen. Selvom der er større sandsynlighed for at det rammer folk over 50, så er alkohol en forstyrrende faktor i de øgede tilfælde af colorectum kræft hos folk under 40 år.

Kontakt os i dag for professionel hjaelp

Få Hjælp til Alkohol- og Kræftrelaterede Problemer

Alkohol og kræft er uden tvivl et bekymrende emne, men det er aldrig et emne du behøver at tackle alene. Hvis du føler at dit alkoholindtag udsætter dig for en større risiko for at udvikle en af de syv dødelige kræfttyper, eller hvis du er bekymret for en af dine nærmeste, så kontakt The Cabin Danmark med det samme.

Vi tilbyder en bred vifte af afhængighedsprogrammer der inkluderer både alkoholafgiftning og alkoholafhængighedsbehandling. Selvom en afgiftning for alkohol kan være nyttig hvis du bare vil have en pause og give din lever lidt ro, så er alkoholafvænning den bedste og mest sikre måde at sænke din risiko for at udvikle kræft. Tøv ikke med at kontakte os for yderligere rådgivning om misbrugsstøtte og behandling. Alle henvendelser behandles med den strengeste fortrolighed og håndteres af vores dedikerede team af professionelt kvalificerede afhængighedsspecialister.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.