Blog
All About Addiction

I de sidste 10 år er brugen af cathinoner – alias ’badesalte’ – blevet til et seriøst globalt problem. Fordi at de er billige og lettilgængelige online, har de resulteret i snesevis af dødsfald på verdensplan. Selvom der stadig er meget at lære om disse nye ’designer drugs’, så er følgende hvad vi ved indtil videre.

alt hvad du skal vide om cathinoner

Sharelines

  • Syntetiske cathinoner bliver ofte udgivet for at være MDMA eller ecstasy – du har muligvis indtaget badesalte uden overhovedet at vide det.
  • Oven på boomet af ”lovlig rus”: Alt du skal vide om cathinoner, alias badesalte.

Af alle rekreative stoffer, så er cathinoner nok dem vi ved mindst om. Det er bedre kendt som ’badesalte’ eller ’lovlig rus’, og distributionen samt brugen af canthinoner er støt steget de seneste år, fordi brugerne søger billigere og mere let tilgængelige alternativer til psykoaktive stoffer, som f.eks. MDMA og ecstasy.

Fremkomsten af syntetiske cathinoner har medbragt en række udfordringer for autoriteter i Danmark og rundt omkring i verden. De er ofte solgt online under forklædning af at være badesalte, planteføde eller endda skærmrenser til telefoner, for at undgå afsløring. Yderligere så gør det enorme antal af disse nye psykoaktive stoffer (NPS) der dukker op hvert år det endnu sværere at lave international kontrol. Deres relative nyhed indenfor markedet betyder også at information om behandling for afhængighed af canthinoner ofte er sværere for patienterne at komme i besiddelse af.

”Den hidtil usete fremkomst i de seneste år af potentielt farlige psykoaktive stoffer, der ikke er under international kontrol, har ført til deres øgede misbrug, nødstilfælde og nogle gange dødsfald,” erklærer FN-kontoret for stoffer og kriminalitet (UNODC) i dets seneste rapport omhandlende problemerne med syntetiske stoffer.

Tilblivelse og Fremgang af Nye Syntetiske Stoffer (NPS)

Syntetiske canthinoner er menneskeskabte stoffer der stammer fra cathinon, som findes i khat-planten (også kaldet kat) der gror i Østafrika og det sydlige Arabien. Folk i disse regioner har været kendt i århundreder for at tygge blade fra planten for at få de milde stimulanser. Effekterne ved syntetiske cathinoner er dog langt stærkere og meget farligere.

Da de først blev syntetiseret i 30’erne, var det ikke før det første årti i dette århundrede at syntetiske cathinoner opstod som et rusmiddel. Deres brug toppede betydeligt i 2009 og 2010, først i England og sidenhen i Europa, før det spredte sig til USA, Asien, og resten af verden. Deres brug menes også at have steget dramatisk i Hong Kong i løbet af denne periode.

Tager stoffer over i dit liv?

Methylendioxipyrovaleron (MDPV), mefedron og metedron er kemikalier der oftest er fundet i badesalte, selvom de er solgt under en række gadenavne, såsom

[Spice, Rosengødning og badesalt. – Skal ikke oversættes]

Mens brugen af syntetiske cathinoner er notorisk svær for myndighederne at følge, så peger statistiske og anekdotiske beviser på øget udbredelse af stoffet i store dele af verden. Den seneste rapport om stofmisbrug af det europæiske overvågningscenter for narkotikamisbrug (EMCDDA) viser at 8% af respondenterne indikerer at de har brugt syntetiske stoffer, sammenlignet med 5% i 2011.

Et studie foretaget mellem 2012 og 2013 af Joseph J Palamar, en forskerassistent i studier om folkesundhed hos NY Langone Medical Center (NYULMC), konkluderede at 1.1% af high school seniorer har brugt badesalte, hvoraf 18% af disse brugte dem hyppigt. Studiet lavede den bekymrende konklusion at den opfattede risiko ved brug var steget fra 25% i 2012 til 39% i 2013.

Cathinoner: Brug og Effekter

Syntetiske cathinoner findes typisk i form af krystallignende pulver, der ofte ligner rigtige badesalte utrolig meget. De er normalvis snifftet eller slugt, men kan også blive injiceret.

Rent kemisk, så er cathinoner meget lig amfetamin, kokain, og MDMA, og producerer mange lignende effekter, såsom eufori, øget social interaktion og øget libido ved at forhøje niveauet af dopamin i hjernen i de kredsløb der styrer belønning og bevægelse. Cathinoner bliver ofte udgivet for at være MDMA eller ecstasy, så det er meget sandsynligt at mange mennesker har indtaget disse stoffer uden overhovedet at vide det.

Selvom der stadig er meget at lære om syntetiske cathinoner og deres effekter, så er det udbredt anerkendt at de kan være utroligt farlige. Negative effekter inkluderer depression, angst, rystelser og hallucinationer, med mere alvorlige fysiske effekter, såsom hjerteproblemer og leversvigt der kan medføre døden. I 2013 rapporterede Drug Abuse Network at mere end 20,000 stofrelaterede skadestuebesøg i USA var forbundet med badesalte.

Få Hjælp Nu

Cathinoner og Loven

På trods af de naturlige vanskeligheder ved at kontrollere cathinoner, så har regeringer rundt omkring i verden optrappet deres anstrengelser for at lovgive imod brugen af stofferne siden 2008. Den danske regering var blandt de første til at handle, med “Bekendtgørelse om euforiserende stoffer siden 1. juli 2008,” ifølge bekendtgørelse fra retsinformation.dk

Despite these positive moves, tracking the distribution, sale and use of synthetic cathinones remains notoriously difficult and prosecutions are rare in many countries.

I oktober 2011 bandlyste USA’s Drug Enforcement Administration tre almindelige menneskeskabte cathinoner der venter på yderligere forskning. I juli 2012 underskrev præsident Barack Obama et lovindgreb der permanent gjorde mefedron og MDPV ulovligt.

At Søge Behandling for Syntetisk Stofmisbrug i Hong Kong

Forskning viser at brug af syntetiske cathinoner kan skabe en stærk trang til at bruge dem igen. Hyppig brug kan føre til større tolerance, afhængighed og intense, ubehagelige abstinenser, såsom rystelser, depression, angst og paranoia.

Der er dog gode nyheder for dem der kæmper med misbrug af cathinoner. I takt med at udbredelsen af stoffet er øget, så er det samme tilfældet for misbrugscentrenes evner til at behandle abstinenser og planlægge effektive behandlingsprogrammer.

The Cabin Danmark tilbyder fortrolig, holistisk og effektiv behandling for folk der er afhængige af syntetiske stoffer. Kontakt os i dag for at finde ud af hvordan vi kan hjælpe dig med at tage det første skridt mod helbredelse.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.